Els draps bruts de la moda

IMG_5647

Quan veiem una peça de roba penjada a un armari d’una botiga no sabem quina història s’amaga al darrera. Alguna vegada ens fixem on està fabricada i poca cosa més enllà de si ens agrada o no com ens queda posat. Un sector molt ampli de la societat ignora que molta de la roba que es ven actualment a les botigues amaguen històries poc agradables. Els gegants de la indústria tèxtil fa anys que han traslladat les seves factories a països asiàtics perseguint la mà d’obra barata i la disminució de costos de producció.

La contaminació mediambiental, l’explotació laboral, el maltractament animal i l’ús de menors són algunes de les realitats que s’amaguen darrere una etiqueta. Segons un informe elaborat per Greenpeace, les fàbriques de conegudes marques de roba que es troben a l’Àsia generen abocaments de substàncies químiques i altres materials tòxics a la xarxa de clavegueram de les poblacions properes. També n’hi ha que van directament als mars i rius. Aquests productes químics afecten directament la salut humana i la biodiversitat, creant així un dany mediambiental. La Xina, per exemple, compta amb més de 50.000 plantes de tractament de teles i teixits que es venen a la majoria de cases de moda que venen roba arreu del món. La majoria d’aquests productes estan prohibits a la Unió Europea però són legals a la Xina, on hi ha una important activitat industrial.

A l’any 2014, una jove britànica es va trobar escrita la frase ‘obligats a treballar hores esgotadores’ a una de les etiquetes d’un vestit que s’havia comprat a ‘Primark’. Una crida d’auxili cosida a mà. Fets com aquest s’han anat repetint en diverses ocasions al llarg del temps i d’aquesta manera els empleats denuncien les condicions de treball a les que són sotmesos. A partir d’imatges, reportatges i històries la societat ha anat coneixent la realitat dels gegants de la indústria tèxtil. Una realitat poc ètica que ha sensibilitzat a alguns però no a aquells que realment ho poden canviar.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s