Suspesos en educació emocional

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al nostre país l’assetjament escolar és l’assignatura pendent de la majoria de centres d’educació. La majoria de vegades no es veu la gravetat de la situació i quan es vol actuar ja és massa tard, el mal ja està fet o ha ocorregut alguna desgràcia. ‘Només ens recordem de Santa Bàrbara quan plou’ podríem dir.

El setge escolar ha estat present sempre a les escoles, a totes les èpoques i a totes les societats i cultures. Abans era un fet desconegut, avui és la crua realitat. Quan els mitjans de comunicació ens parlen d’una nova víctima de bullying ens adonem que els pares no sabien res o molt poc, que la majoria dels companys de classe ho ignoraven i que els pocs que es posicionaven a favor de la víctima també acabaven sent assetjats. La por, la inferioritat i el silenci els fan entrar en una mena de cercle viciós sense aparent sortida. Quina necessitat tenen alguns de fer tant de mal als altres? Per què ho fan? Qui són els assetjadors?

Entre un 5 i un 10% d’alumnes d’entre 10 i 15 anys pateix d’assetjament escolar greu a Espanya. La majoria de vegades les víctimes són estudiants que treuen molt bones notes i això els hi pot representar un problema a l’hora d’integrar-se amb els seus companys, ja que els interessos són diferents que la resta. Per aquesta raó i perquè tenim la necessitat de relacionar-nos, els alumnes que es troben en aquesta situació prefereixen ocultar el seu talent a ser rebutjats per ser els ‘diferents’. El més preocupant però, és que la majoria d’aquests alumnes, quan comencen a patir de setge queden indefensos per la mala gestió dels centres educatius. Els professors moltes vegades ho veuen i no li donen importància, l’ignoren, o fins i tot, hi ha casos de mestres que ho veuen com necessari perquè ‘els més dèbils es facin més forts’.

El director del post grau en Educació Emocional de la Universitat de Barcelona, Rafael Bisquerra assegura que hem de mirar a aquest problema com una mena de cursa de fons i no s’ha d’actuar després de cada cas mediàtic quan el mal ja està fet. La solució més efectiva de l’assetjament és la prevenció. A Espanya definitivament no ho sabem fer bé, els programes d’estudis actuals no dediquen temps a l’educació emocional i a fomentar la convivència i el coleguisme a les aules.

Finlàndia ha estat avantguarda a plantar cara al bullying escolar i ja fa temps que ha implantat a totes les escoles el programa KiVa. Amb aquest programa el que fan és gestionar i solucionar aquests tipus de problema a la mateixa escola, ja que, segons els experts en el tema, és una qüestió d’educació emocional. Seria capaç el nostre país de prendre l’exemple de Finlàndia i canviar el sistema educatiu actual?

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s